ULUSLARARASI PEDİATRİ CEMİYETİ (IPA)’ NİN TÜRKİYE ZİYARETİ

27 Mart 2019 Çarşamba

Mart 2011’den bu yana sürmekte olan Suriye İç Savaşı, yaklaşık 11 milyon insanı evlerinden çıkmaya zorladı. Suriyelilerin 3,5 milyondan fazlası Türkiye’ye geldi. Suriye sınırındaki 10 ilde (Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Mardin, Hatay, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Malatya) 26 Geçici Koruma Merkezinde 250.000 Suriyeli Mülteci bulunmaktadır. Türkiye’de bulunan 3.5 milyon sığınmacının 1.6 milyonunu çocuklar oluşturmaktadır.

Uluslararası Pediatri Cemiyeti (IPA) Gelecek Başkanı ve IPAF Başkanı Prof. Dr. Errol Aldeen, IPA İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. William Keenan, IPA Raportör Elizabeth Aldeen, IPA Dış İlişkiler Direktörü Kerem Hasanoğlu 20 Şubat 2018 tarihinde Suriye sığınmacı çocukların okuduğu okulu İstanbul’da ziyaret ettiler.

Uluslararası Pediatri Cemiyeti (IPA) Gelecek Başkanı ve IPAF Başkanı Prof. Dr. Errol Aldeen, IPA İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. William Keenan, IPA Raportör Elizabeth Aldeen, IPA Dış İlişkiler Direktörü Kerem Hasanoğlu Türkiye Milli Pediatri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, Türkiye Milli Pediatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysun Bideci ,21 Şubat 2018 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu’nu ziyaret ettiler. AFAD Başkanı kendilerine göçmenlerle ilgili Türkiye’nin uygulamaları hakkında bilgi verdi.

22 Şubat 2018 tarihinde heyet Suriyeli sığınmacıların yaşadığı Gaziantep’in Nizip ilçesindeki konteyner kenti buradaki aileleri, çocukları ziyaret etmek üzere Gaziantep’e gittiler. Heyeti, Gaziantep AFAD Müdürü Sinan Atakan karşıladı. AFAD’ ın ildeki çalışmaları ve Suriyeli sığınmacıların kamptaki yaşamları, yapılan hizmetler ile ilgili heyete Sinan Atakan tarafından brifing verildi. Heyet konteyner kentteki anaokulunu, ilkokulu, ailelere destek amaçlı oluşturulan el işi atölyelerini, kütüphane, çamaşırhane, sergi alanları, sosyal tesisleri gezdi. Bir aileye misafir oldu.

Basın mensuplarına bilgi veren Aldeen, kamptaki ziyareti sırasında, aileleriyle ülkelerini terk ederek Türkiye’de yaşamak zorunda kalan mültecilerden özellikle çocukları mutlu görmenin sevinci içinde olduğunu belirtmiş ve ”Görmüş olduğum manzara beni çok mutlu etti, bu çok hoşuma gitti, bundan çok etkilendim. Türkiye’nin Suriyelilere yönelik açmış olduğu bu kamp sosyal aktivite yönünde de üst düzeyde hazırlanmış bir kamp. Burası daha önce gezdiğim hiçbir yere benzemiyor, Türkiye bu konuda çok ciddi bir hizmet veriyor.’’ diye ifade etmiştir.

IPA olarak çocukların yaşam hakkına büyük önem verdiklerini bildiren Aldeen, şunları kaydetti:

”Türkiye devleti aileleriyle kendilerine sığınan buradaki çocuklara çok iyi bir yaşam sunmuştur. Çocukları hayatta kazandırmıştır, bu gerçekten çok önemli ve çok güzel bir çalışmadır. Bu hizmetleri gezerek yerinde gördüm ve öğrendim, Türkiye mülteciler ve çocukları konusunda yapmış oldukları hizmetlerle dünyada eşi benzeri olmayan bir modeli sunuyor. Bu modelin ve yapılan bu hizmetlerin tüm ülkeler tarafından örnek alınmasını diliyorum.”

Heyet aynı gün Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’i ve Vali Ali Yerlikaya’ yı ziyaret etti.