67. Türkiye Milli Pediatri Kongresi

28 Ekim 2023 Cumartesi

Değerli Meslektaşlarımız,

Türkiye Cumhuriyetinin 100.yılı kutlu olsun. Ülkeyi yabancı istilasından kurtararak, laik Türkiye Cumhuriyetini kuran, bizim bu topraklarda bağımsız yaşamamızı sağlayan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını Saygı ve Minnetle anıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılına girerken, Türkiye Milli Pediatri Derneği çocuk ve ergen sağlığı ve hastalıkları alanındaki gelişmeleri ve güncellenen bilgileri tüm üyelerin yararlanabileceği ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim programları ve yayınlar ile hekimlerin sürekli mesleki tıp eğitimini desteklemeye devam edecektir.

Derneğimizin 67.ci kongresi, siz değerli üyelerimizin katılımları ile 18-22 Ekim tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güzel kenti Girne’de başarı ile gerçekleştirildi.
Uluslararası Pediatri Kurumu (IPA) Önceki Başkanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Enver Hasanoğlu liderliğindeki Kongre Düzenleme Kurulu üyelerine, emek vererek hazırladıkları zengin bilimsel ve sosyal program için çok teşekkür ederiz. Kongrenin her aşamasında, geçmiş başkan olarak emeğini esirgemeyen Prof.Dr.Aysun Bideci’ye yürekten teşekkür ediyoruz.

Kongre açılışına katılarak bizi onurlandıran Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’a teşekkür ederiz. Açılış programında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu yansıtan film sonrası, Kongre Başkanı Prof.Dr.Enver Hasanoğlu, derneğimizin çalışmalarını, özellikle deprem bölgelerinde yaşayan çocukların sağlığı için yaptıklarını ve son bir yılda düzenlenen ulusal ve uluslararası eğitim toplantılarını aktardılar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın konuşmaları sonrası, açılış törenine devam edildi. Türkiye Milli Pediatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Yıldız Camcıoğlu, Çocuk Hemşireliği Derneği Başkanı Doç. Dr. Serap Balcı, Pediatri Diyetisyenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel açılış konuşmalarını yaptılar. Türkiye Milli Pediatri Derneği Yönetim Kurulunca Türkiye Milli Pediatri Derneği Onursal Üyeliğine layık görülen Finlandiya’dan Sayın Prof.Dr.Mikko Hallman’a Onursal üyelik belgesi takdim edildi. Çoşkulu görsel gösteri sonrası Kongre açılış töreni kapsamında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Tıpta Uzmanlık Yeterlik Kurulu Başkanı

Prof.Dr. Nihat Sapan ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr.Tayfun Uçar, çocuk hekimleri için yapılan yeterlilik sınavı ve kurum akreditasyonu konusunda bilgi verdiler. İki Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalına akreditasyon sertifikaları sunuldu. 2021 ve 2022 yıllarında yapılan Pediatri Yeterlik (board) sınavında birinci olan 2 çocuk hekimine yeterlik belgeleri verildi.

Kongre öncesi planlanan 6 kursu başarı ile tamamlayan kurs yöneticisi sayın meslektaşlarımıza ve katılan kursiyerlere çok teşekkür ederiz.

Kongre kapsamında, 1 Konferans, 36 Oturum, 12 Uzmanına Danışalım Oturumu, 4 Birlikte Tartışalım Oturumu, 1 Panel; Bağımlılık (IPA&TMPD), 10 Uydu Sempozyumu, düzenlendi.
Altı Sözel Bildiri oturumunda 55 Sözel Bildiri, iki Poster Bildiri oturumunda 107 poster bildirisi sunuldu

Oturum başkanları ve konuşmacı sayısı 216, katılımcı sayısı 1290 idi. Bilgi ve deneyimlerini koşulsuz aktaran değerli konuşmacılara ve oturum başkanlarına çok teşekkür ederiz. Oturumlara katılarak sorular soran, bilginin derinleşmesini sağlayan, tartışmaları zenginleştiren her meslektaşımıza sonsuz teşekkür ediyoruz.

Derneğimiz çatısı altında kurulan Geleceğin Pediatristleri Kurulu üyelerinin moderatör hocaları eşliğinde hazırladıkları sunumlarını içeren ‘Geleceğin Pediatristleri Tartışıyor’ toplantısı bilimsel içeriği, ilgi ve katılım açısından çok başarılı bir biçimde yapıldı. Bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen Prof.Dr. İlyas Okur, Prof.Dr. Merih Çetinkaya ve Prof.Dr. Mustafa Arga ‘ya teşekkür ederiz.

Kongre süresince 2 gün ingilizce yapılan ‘International Pediatric Meeting’ toplantısına bizzat katılarak bilimsel zenginlik sağlayan Sayın Mikko Hallman ve Sayın Erkin Rahimov’a, çevrimiçi konuşmaları ile bilgilerini aktaran Sayın Doina Anca Plesca, Sayın Camilla Kingdon’a teşekkür ederiz.

Uluslararası Pediatri Kurumu (IPA) ile Türkiye Milli Pediatri Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Global Ergen Sağlığı Formu (GFA) oturumunda madde, tütün ve ekran bağımlılığı ele alındı.

Derneğimizin Yayın organı ‘Turkish Journal of Pediatrics’ oturumunda, editör ve editör yardımcıları derginin impact faktörünün yükseldiğini bildirdiler ve daha iyi gelişmesi için gereken bilgileri aktardılar.

Kongre bilimsel programına TTB-STE/SMG Akreditasyon-Kredilendirme Kurulu tarafından akredite edilerek 17.5 TTB-STE/SMG Kredi Puanı verildi.

Kongrede, derneğin yönetiminde görev almış deneyimleri ile bize ışık tutan sevgili hocalarımız, çok sayıda üyemiz ve siz değerli meslektaşlarımız ile yeniden yüzyüze buluşma fırsatı bulduk, bilgilerimiz tazelendi, dostluklar pekiştirildi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.yılını hep birlikte kutladık. Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda, her yaşta çocuğun sağlığını iyileştirmek üzere yine hep birlikte çalışacağız.

Kongre, eğitim toplantıları, sempozyum, çevrimiçi konferans, podcast’lara katılan, ilgilerini esirgemeyen, her eğitim toplantısının başarısına ortak olan siz değerli üyelerimize çok teşekkür ediyor, sizleri 18-21 Nisan 2024 tarihleri arasında, Elexus Hotel, Girne, KKTC’de yapılacak olan 7.Çocuk Hekiminin Bir Günü ve 20-24 Kasım 2024 tarihleri arasında Titanic Deluxe Otel, Belek, Antalya’da zengin bilimsel içerik ile gerçekleştirilecek olan68. Türkiye Milli Pediatri Derneği Kongresine davet ediyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla…

Prof. Dr. Yıldız Camcıoğlu.
TMPD Başkanı
Prof. Dr. Enver Hasanoğlu
IPA Önceki Başkanı
TMPD Genel Sekreteri
Kongre Başkanı